מעמד המתכנן

 

 

 

6.2.23 נעשה פנייה לראש העיר ד"ר יחיאל לסרי, בנושא למכרז למנהל/ת תכנון ארוך טווח בעיריית אשדוד

.

הובא לידיעת איגוד המתכננים כי עיריית אשדוד פרסמה את מכרז מס' 24/23 לתפקיד מנהל/ת מחלקת תכנון ארוך טווח באגף לתכנון עיר.מעיון במכרזים הופתענו לגלות כי דרישות הסף של המכרז הנ"ל מונעות, ללא כל הצדקה, ממתכנני ערים ואזורים (שאינם בהכרח אדריכלים או מהנדסים) מלהתמודד על משרה בכירה ברשות המקומית ובוועדה המקומית שעניינה תכנון עירוני.

נשלח מכתב לראש העיר על ידי תמי גבריאלי, יו"ר איגוד המתכננים בעניין

רצ"ב מכתב של תמי גבריאלי, יו"ר איגוד המתכננים בעניין.

6.2.23- מכתבנו לראש העיר אשדוד ד"ר יחיאל לסרי 

 17.2.23- יצא מכרז חדש גם למתכנן עירוני 

 

 

 

24.11.22   החלטת בית המשפט העליון בסוגיית זכות מתכנני ערים ואזורים להגשת תוכניות לפי חוק התכנון והבניה

 

אנו שמחים לעדכן כי התקבל פסק הדין של בית המשפט העליון בעתירת התאחדות האדריכלים בשאלה מי רשאי לחתום על תכניות מתאר ותכניות מפורטות לפי חוק התכנון והבניה ובערעור המדינה בנוגע לחתימה על נספחי בינוי.

 

כפי שעדכנו לאחרונה, בשבוע שעבר נערך בבית המשפט העליון דיון בשתי עתירות שאוחדו על ידיו:

  • עתירת התאחדות האדריכלים שטענה שרק אדריכל רשוי מוסמך לערוך תכניות לפי חוק התכנון והבניה
  • ערעור המדינה (מנהל התכנון) על פס"ד ביהמ"ש המחוזי בעתירת קיימרי שהתיר חתימה על תכניות שכוללות נספח בינוי גם ע"י מי שאינו אדריכל רשוי.

 

הישג חשוב ראשון נרשם כאשר בית המשפט העליון אישר את צירוף איגוד המתכננים בישראל כצד להליכים, ובדיון נשמע היטב קולו של היועץ המשפטי של האיגוד - עו"ד ומתכנן ערים אשר כהנא, אשר טען בשם ציבור מתכנני העיר והאזור כי ייחוד הפעולות לאדריכל רשוי צריך להצטמצם להכנת תכנית בינוי ועיצוב ארכיטקטוני, שמהווה תנאי למתן היתר בניה וכי אין הצדקה למנוע ממתכנני.ות ערים לחתום על תכניות מתאר או תכניות מפורטות לפי חוק התכנון והבניה.

 

ביהמ"ש העליון לא השתהה וזמן קצר לאחר הדיון פרסם את החלטתו:

בית המשפט דחה את עתירת התאחדות האדריכלים וקבע שאין למנוע ממי שאינו אדריכל רשוי ובכלל זאת מתכנני.ות ערים ואזורים לערוך תכניות מתאר ותכניות מפורטות לפי חוק התכנון והבניה. בית המשפט קיבל גם את עמדת המדינה והנחית מינהל התכנון למוסדות התכנון לפיה כאשר נדרש כי תכנית לפי חוק התכנון והבניה תכלול נספח בינוי, הרי שנספח הבינוי בלבד (ולא התכנית) ייערך רק על ידי אדריכל רשוי. לצד זאת קרא בית המשפט להסדרת הסוגייה באופן ברור יותר בתקנות.

איגוד המתכננים מברך את ההכרה החוזרת בזכותם המקצועית של מתכנני עיר ואזור לעסוק במקצועם, אליו הוכשרו בהליך ממושך,  ולערוך ולהגיש תוכניות.

 

האיגוד מברך גם על הקריאה להסדרת שאלת הסמכות לחתימה על נספחי בינוי בחקיקת המשנה באופן שיקנה ודאות ובהירות לכל העוסקים בתחום. האיגוד תומך באמירתם של בית המשפט העליון והיועץ המשפטי לממשלה, הדוחים את עמדתו של רשם המהנדסים והאדריכלים כי כל תכנית לפי פרק ג' לחוק התכנון והבנייה, על כלל מסמכיה, תיערך ותיחתם רק על ידי אדריכל רשוי.

 

איגוד המתכננים סמוך ובטוח כי הסדרת הנושא תביא לסופה של הסאגה המצערת ותעגן אחת ולתמיד את זכותם המקצועית של אנשי המקצוע בתחום התכנון לעסוק בתחום מומחיותם. זאת לצד הערכה גדולה ואמונה ששיתוף פעולה מקצועי בין מתכנני הערים והאדריכלים תוביל לטיוב התכנון בישראל.

 

את עמדת איגוד המתכננים כפי שנוסחה בתשובתו לבית המשפט העליון ניתן לקרוא כאן

את החלטת בית המשפט העליון ניתן לקרוא במלואה כאן

 

 

 

24.7.22  הגדרת תפקיד מנהל יחידת תב"ע ברשויות מקומיות

 

משרד הפנים פרסם עדכון לתיאור תפקיד "מנהל יחידת תב"ע". לתדהמתנו הרבה, אם תיאור התפקיד המעודכן יאושר, רשויות מקומיות לא יוכלו עוד למנות מתכנני ערים ואזורים בעלי תואר אקדמי בתכנון ערים ואזורים לתפקיד מנהל היחידה ברשות המקומית שעוסקת בתכנון עירוני, אלא יוכלו למנות אך ורק בעלי תואר אקדמי באדריכלות או בהנדסה או הנדסאי אדריכלות. עו"ד אשר כהנא ניסח פנייה חריפה למשרד הפנים בטענה שמהלך זה אינו סביר באופן קיצוני.

 

בשורה התחתונה: הקריטריונים טרם תוקנו. אנו ממשיכות ופועלות להכללת מתכנני הערים כמי שרשאים לגשת לתפקיד זה. 

 

להלן המתכתבים שנשלחו והתקבלו בנושא:

 

21.2.22 מכתבנו לרו"ח תומר ביטון, מנהל מנהל השלטון המקומי בנוגע להגדרת תפקיד מנהל יחידת תב"ע 

 

17.5.22 תשובתו של רו"ח תומר ביטון, מנהל מנהל השלטון המקומי    

 

23.6.22 התייחסות נוספת שלנו לתשובתו של רו"ח תומר ביטון מה-17.5.22

 

24.6.22 מכתב נוסף ששלחנו לרו"ח תומר ביטון בנוגע לאי הכללתנו בדיון להגדרת התפקיד 

 

 

 

 

8.5.22

 

הושגה התקדמות במאבק לקידום מעמד המתכנן.ת בישראל: בית המשפט העליון קיבל את בקשת איגוד המתכננים להצטרף כמשיב, לצד המדינה, בעתירה בדבר הזכות להגשת תכנית בניין עיר.  

 

 

 

 

 

01.04.22

 

אנו ממשיכות לעמוד על המשמר - בימים האחרונים העביר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים פנייה למנכ"ל משרד הפנים, בבקשה למנוע ממתכנני ערים ואזורים להגיש מועמדותם למשרת מנהל.ת מנהל התכנון הבאה. 

 

לקריאת המכתב ששלחנו בדחיפות למנכ"ל המשרד בנושא ולמכתב של איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים. 

 

לכתבה שפורסמה בנושא בכלכליסט ותגובתנו בה.

 

 

 

 

 

09.03.22

 

בתאריך זה עשינו מאמצים למנוע את הדרת מתכנני הערים מתפקיד "מנהל מחלקת תב"ע" ופנייתנו למשרד הפנים בעזרת היועץ המשפטי שלנו עו"ד ומתכנן אשר כהנא, ראו את ההתפתחויות בעדכון מתאריך 24.7.22. 

 

לכתבה שפורסמה בכלכליסט בנושא: 

 https://www.calcalist.co.il/real-estate/article/h1fhjxr11q?utm_source=m.calcalist.co.il&utm_medium=Share&utm_campaign=Generic&utm_term=h1fhjxr11q&utm_content=Article_Top 

 

 

 

 

 

02.03.22

 

עדכון על פעולות האיגוד למניעת הדרת המתכננים מעיסוק בתחום תכנון עיר ואזור

 

 

בתחילת ינואר הגישה התאחדות האדריכלים בג"צ כנגד מדינת ישראל בדרישה לאסור על מינהל התכנון לקבל תכניות המוגשות ע"י מי שאינו אדריכל רשוי. במסגרת העתירה טוענים האדריכלים כי לימודי תואר שני בתכנון ערים הינם "לימודי העשרה" ושמי ש"מכנה את עצמו מתכנן ערים" מבצע עבירה של התחזות אסורה.

 

בנוסף, התגלה לאחרונה לאיגוד כי המועצה לאדריכלות ולהנדסה הקימה "תת ועדה" שתפקידה להמליץ לשרת הכלכלה מי יכול להגיש תכנית בניין עיר ומי מוסמך לעסוק במקצוע תכנון הערים. במילים אחרות – האדריכלים והמהנדסים מבקשים לגדר את תחום התכנון העירוני במסגרת ועדה זו, אשר מסקנותיה עלולות להמליץ על ייחוד פעולות לאדריכלים בהגשת תכניות, ולמנוע בכך ממתכננים מלעסוק במקצועם.

 

נזכיר, "תכנון ערים ואזורים" הינו מקצוע העומד בפני עצמו, נלמד במסלולי הכשרה ייחודיים, מאוגד תחת ארגונים מקצועיים נפרדים ובעלי כללי אתיקה ייעודיים, והוא מוכר בעולם ובישראל כפרופסיה בפני עצמה.

 

בניגוד לאדריכלות והנדסה, מקצוע תיכנון ערים ואזורים אינו מקצוע רשוי ואין הצדקה לשים אותו תחת רגולציה המגבילה את חופש העיסוק ומיועדת רק למקצועות ייחודיים, כגון אלה המסכנים חיי אדם. פעילותם של אדריכלים ומהנדסים קשורה, בעיקרה, בהקמת קונסטרוקציות ובניינים, שפגם בהם עלול לגרום לפגיעה בחיי אדם. תיכנון עירוני אינו כזה.

 

לפיכך פנה איגוד המתכננים בישראל בקריאה דחופה לשרת הכלכלה והתעשייה, שתחת שמה נעשית פעילות זו, בדרישה לעצור את הפעילות ולהיפגש עם מי שמייצג את מקצוע התכנון – איגוד המתכננים. למרבה הצער נכון לעכשיו לא השרה ולא הנהלת המשרד טורחים להתייחס לנושא באופן ענייני, אנו מבטיחים לעשות כל מאמץ על מנת לשנות את היחס המתעלם מהמתכננות והמתכננים.

 

בהתאם פנה נציגנו, עו"ד אשר כהנא, בשם האיגוד, גם אל היועצת המשפטית לממשלה והעלה את הנושא, כולל חוסר הסבירות הקיצוני בכך שבשעה שהממשלה פועלת להסרת חסמי תחרות, מקדמת "תת הועדה" של משרד הכלכלה ייחוד פעולות (שמשמעו הגבלת התחרות) המעמיסה נטל גדול על ענף הבניה, שהינו בעל השפעה רבה על יוקר המחייה. בנוסף התייחס עו"ד כהנא לעובדה שוועדת זיילר כבר התייחסה לנושא בהרחבה ובהעמקה ומצאה כי הזיווג הלא נחוץ בין תחום התכנון האזורי לבין תכנון ורישוי הבניה מהווה גורם משמעותי לסיבוך ולסרבול והמליצה מפורשות להפריד ביניהם באופן ברור.

איגוד המתכננים קורא מזה שנים רבות ליישם את המלצות ועדת זיילר. טרם שממנים תת-ועדות מן הראוי להתייחס וליישם את המלצותיה של ועדה מכובדת זו.

 

 

לקריאת זו הצטרפו ראשי כל ארבעת תכניות הלימוד האקדמיות לתואר מוסמך בתכנון עיר ואזור בישראל, ראשי התוכניות באוניברסיטה העברית, באוניברסיטת ת"א, בטכניון ובאוניברסיטת בן גוריון פנו גם הם אל שרת הכלכלה והתעשייה בשם בעלי התארים האקדמיים בתכנון, שהינם בעלי עניין מרכזיים בנושא ומוצאים את עצמם בלתי מיוצגים בתהליך שבא לפגוע במקצועם. ראשי האקדמיה קוראים להורות למועצת ההנדסה והאדריכלות להפסיק לאלתר קיום דיונים בנוגע למקצוע תכנון הערים והאזורים.

 

אנו נמשיך ונפעל על מנת להבטיח כי תכנון העיר והאזור יקבל את המעמד הראוי לו, מעמד מקצועי וענייני, לטובת המקצוע והציבור שאותו הוא אמור לשרת, ולא ייהפך לכלי לרגולציה שמטרתה הגבלת חופש העיסוק.

 

אנו קוראות לכל חברותינו וחברינו להמשיך לתת יד ולסייע; כל עזרה בפעילות, בקשרים ובמימון הפעולות תתקבל בברכה.

 

לפרטים נוספים ניתן לפנות אל נילי ברוך מנכ"לית האיגוד או אל כל אחת ואחד מחברי וחברות הועד.

 

לקריאת בג"צ האדריכלים

לקריאת מכתבנו לשרת הכלכלה והתעשייה

לקריאת מכתבנו ליועצת המשפטית לממשלה

לקריאת מכתבם של ארבעת ראשי תכניות הלימוד לתואר מוסמך בתכנון עיר ואזור

לקריאת תשובת שרת הכלכלה והתעשייה לאיגוד המתכננים ותגובתנו

 

 

 

 

 

 

חובת הכללת מתכננים במכרזים למשרות תכנון

 

בחודש אפריל פרסמה עיריית ירושלים מכרז למשרת מנהל/ת האגף לתכנון העיר, שהיה פתוח רק לאדריכלים ולמהנדסים;  וכן מכרז למשרת מנהל/ת אגף לפיתוח אסטרטגי עירוני ועסקי, שהיה פתוח רק לבעלי תואר אקדמי בכלכלה, משפטים, אדריכלות או הנדסה. תנאי הסף של שני המכרזים לא אפשרו לבעלי תואר אקדמי בתכנון ערים ואזורים, להגיש כלל מועמדות למשרות בתחום התכנון העירוני, למרות שאין ספק שהשכלה אקדמית בתכנון ערים היא המתאימה ביותר למילוי תפקידים אלה.

 

למרבה הצער, פניית איגוד המתכננים לעיריית ירושלים לשינוי תנאי המכרז נדחתה בנימוקים בלתי מתקבלים על הדעת, תוך אמירה כי בעל תפקיד תכנוני שתוארו האקדמי הינו בתכנון ערים ימצא "בנחיתות מקצועית" מול עובדים וספקי שירותים לעירייה. לאור התשובה, והנורמה המסוכנת שהיא בקשה לבסס, של הדרת בעלי תואר בתכנון ערים ואזורים ממשרות בתחום עיסוקם, נאלץ איגוד המתכננים לנקוט בתגובה חריפה ונחושה לשמירת מעמד המתכנן, ולפתוח באופן תקדימי בהליכים משפטיים לשינוי המכרזים.

 

האיגוד, שאותו ייצג עו"ד ומתכנן הערים אשר כהנא, הגיש באופן מיידי תביעה לביטול המכרזים לבית הדין האזורי לעבודה בירושלים וכן בקשה דחופה לצו מניעה זמני שימנע המשך ניהול המכרזים.

 

ב-03/05/2021 התקיים דיון דחוף בבקשת איגוד המתכננים בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים. בדיון זה הסכימה לבסוף עיריית ירושלים לשינוי תנאי המכרזים. בית המשפט נתן פסק דין המתקף את ההסכמה, לפיה המכרזים יתוקנו כך שדרישות ההשכלה יכללו גם בעלי תואר אקדמי בתחום תכנון הערים. בהתאם יוארך המועד להגשת מועמדות למכרזים, כך שלבעלי תארים בחום תכנון עיר ואזור תינתן ההזדמנות להגשת מועמדותם.

 

תגובתו המהירה והחד משמעית של איגוד המתכננים בישראל מנעה מצב בלתי נסבל בו הרשות המקומית בעיר הבירה של ישראל הדירה מתכננים ממשרות התכנון החשובות ביותר.  עתירת האיגוד השיגה את מלוא מטרתה, ובכלל זה מהווה תקדים למניעת מצבים דומים ברשויות וגופים נוספים בעתיד.

 

איגוד המתכננים נחוש להמשיך במאבק על מעמד המתכננים והוכיח כי לא יירתע מנקיטת הליכים משפטיים בכדי למנוע הדרת חבריו ממכרזים וממשרות בשירות הציבורי בתחום תכנון הערים.

 

מכתב לראש העיר משה ליאון

מכתב תשובת עיריית ירושלים לאיגוד המתכננים

בקשה לצו ביניים חלק א

בקשה לצו ביניים נספחים

פסק דין 3.5.21

 

 

 

ד"וח מעמד המתכנן

 

אנו שמחים להציג את דו"ח "מעמד המתכנן ואיגודי המתכננים בעולם" הדוח מסכם פעילות ענפה בנושא שהובלה ע"י צוות בראשות חברת ועד האיגוד פרופ' טובי פנסטר. הדו"ח הוצג לראשונה בכנס השנתי של איגוד המתכננים בשדרות בפברואר 2020 ולאחר מכן נידון בערב עיון שערכנו בהשתתפות מאות מתכננים מישראל וראשי איגודי מתכננים מהעולם

 

דו"ח מעמד המתכנן

קישור לצפייה בערב העיון של האיגוד בנושא מעמד המתכנן

 

 

ייחוד פעולות

 

בבית המשפט העליון נידונה בימים אלו ערעור שהגישה המדינה, שעניינה בשאלה האם  נספח בינוי שהינו חלק ממסכמי תכנית מפורטת יכול להחתם רק על-ידי אדריכל רשוי.

למרבה הצער התאחדות האדריכלים מצאה לנכון לנסות ולנצל ערעור זה כהזדמנות להשקת קמפיין (הנתמך ע"י משרדי אדריכלים מהגדולים בישראל) שמטרתו שינוי הגדרת "ייחוד פעילות" כך שכל פעולה של הגשת תכניות לפי חוק התכנון והבניה, ובכלל זה תכניות מתאר ותכניות מפורטות, הכוללות הוראות בינוי כלשהן, יהיו מעתה נחלת בעלי רישיון אדריכל בלבד  - הווה אומר הדרתם של מתכנני העיר והאזור מעיסוק בתחום מומחיותם. בבקשה שהוגשה ע"י התאחדות האדריכלים לבית המשפט העליון נכתב: "יש הבדל תהומי בין הכשרה באדריכלות לבין לימודי תואר שני בתכנון ערים. אלה שלומדים תואר שני בתכנון ערים מכנים עצמם "מתכנני ערים" אף שאין להם מעמד חוקי. כינוי זה מטעה ויוצר בלבול בין הכשרה באדריכלות... לבין תואר בהעשרה בתכנון ערים שלא מזכה בכל עיסוק בנושא".

לא רק זאת, אלא שבעשותם זאת מצאו קברניטי התאחדות האדריכלים לנכון גם להטיל דופי בראשי מערכת התכנון בישראל כפי שצוטטו בגלובס: "מינהל התכנון, המהווה גוף מטה פנים ממשלתי שלא אמון על ייחוד העיסוק בתחום, מצוי בניגוד עניינים מובנה בכך שהוא מנוהל על ידי נציגים שלא קיבלו רישיון עיסוק באדריכלות ובתכנון ערים, ומטבע הדברים יש להם אינטרס לאפשר להם ולאחרים להכין תוכניות ולקבע את מעמדם כאנשי מקצוע אף שאין להם הכשרה המזכה ברישיון כמו האדריכלים".

איגוד המתכננים בישראל מביע את אמונו המלא בעובדי מינהל התכנון, אשר עושים תפקידם במקצועיות וביושרה, להבטחת איכות התכנון המרחבי בישראל. האיגוד, המייצג את כלל העוסקים בתכנון עיר ואזור, לא יכול להישאר שווה נפש כנגד המתקפה שמטרתה למחוק את מקצוע התכנון בישראל ולהפכו ל"לימודי העשרה" בטלים, ולהעביר את התחום החשוב, הרגיש והמקצועי של תכנון ערים ואזורים באופן בלעדי לידי מהנדסים ואדריכלים, שמומחיותם הינה בקונסטרוקציות, עיצוב אדריכלי ותכנון מבנים, ולא בהיבטים הרב תחומיים של תכנון מרחבי.

לפיכך פנה האיגוד, בעזרתו של חברינו עו"ד ומתכנן אשר כהנא, שאנו מודים לו מקרב לב על העבודה המקצועית והמרשימה שהוא עושה בהתנדבות למען הגנת הפרופסיה שלנו, אל בית המשפט העליון בבקשה להצטרף לעתירה כידידי בית המשפט ולהציג את עמדתנו החשובה בנושא.

אולם בכך אנו כבר לא יכולים להסתפק. כפי שהצגנו בפניכם לא אחת, איגוד המתכננים בישראל עסוק בשנה האחרונה בפעילות אינטנסיבית לחיזוק מעמד התכנון והמתכנן. דו"ח מעמד המתכנן הוצג בכנס שדרות ולאחר מכן בערב עיון בינלאומי בו נטלו חלק מאות מתכננים מישראל לצד בכירי ארגוני המתכננים מהעולם. כעת אנו בעיצומו של השלב השני בעבודתנו, הכולל שאלות לגבי הדרכים לעגן את מעמד מתכנני העיר והאזור באופן שלא יותיר מקום לפרשנות בשאלה מי הוא הגורם המקצועי בתחום.

 

פניית איגוד המתכננים בישראל להצטרף כידיד בית המשפט לערר

כתבה בנושא מעיתון גלובס